Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Mooiste dag van het jaar


Ik heb er al eerder over geschreven en ik zal er waarschijnlijk altijd over blijven schrijven. Midzomerdag is gewoon de mooiste dag van het jaar in Zweden. De meest ‘echte’ dag. En natuurlijk de langste dag.

Het is waarschijnlijk vooral het gevoel dat ik midzomer de mooiste dag van het jaar vind. Het gevoel van ‘wow’ van de niet verdwijnende zon, van het licht om 23.00 uur, middernacht, 01.00 uur, 02.00 uur…. het gevoel van dus niet naar bed willen om maar niets te missen, het gevoel van volop leven en er niet genoeg van krijgen, het gevoel van zomer, tja, misschien moet ik het wel vergelijken met het Koninginnedaggevoel.

Koninginnedag in Nederland vond ik, met Oud en Nieuw, ook altijd zo ongeveer de leukste dagen van het jaar. Geen dag of feest van moeten, maar een écht feest. Met kerst moet alles perfect zijn, moet je met de hele familie meer dan overdadig eten, moet je lief aardig vrolijk zijn tralalie-tralala. Maar met Koninginnedag is het gewoon feest, gewoon leuk, gewoon super. De avond ervoor begint het al met een vrijmarkt in Utrecht of een groots feest als in Den Haag. De dag zelf bestaat uit verder feesten, vrolijk zijn met iedereen, Armin van Buren op het Museumplein en nog meer feest. Buiten een enkeling denkt niemand aan rellen of stommiteiten op Koninginnedag, want dan willen we gewoon met z’n allen gewoon een leuke dag hebben.

Midzomerdag valt in Zweden altijd op de zaterdag die het dichtst bij de daadwerkelijk langste dag – kortste nacht ligt. Het feest begint natuurlijk al een paar dagen eerder. Woensdag wordt iedereen al zenuwachtig. De bedrijfsgasten die die week nog (moeten) werken, proberen uiterlijk woensdag naar huis te gaan. De bedrijven gaan uiterlijk donderdagmiddag dicht. Want vrijdag is het midsommerafton, de avond voor midzomer. En net als de avond voor nieuwjaar of de avond voor Koninginnedag wordt midzomer ‘ingevierd’. En net als de nacht voor Koninginnedag gebeurt dat met muziek, dans en genoeg te drinken. In veel dorpen als de onze is ’s avonds een ‘dansband’ in het lokale feestpark. En meestal een disco. Iedereen danst met iedereen, er wordt gelachen en geproost op al het moois dat je kunt bedenken.

De traditionele midzomerdagviering is een echt familiefeest. De midzomerstang wordt met z’n allen omhoog gezet onder traditionele liedjes als ‘kleine kikkers’, inclusief een kikkersprong. Net zoals op Koninginnedag elk jaar dezelfde liedjes worden gezongen. De dames hebben in Zweden op midzomerdag een bloemenkrans in het haar. Vergelijk maar met de oranje kronen die ik de afgelopen jaren tijdens de tv-uitzendingen over Koninginnedag voorbij zag komen. Ook het midzomereten staat vast. Ingelegde haring (jawel, dezelfde als met pasen en kerst…), nieuwe Zweedse aardappeltjes en als afsluiting verse Zweedse aardbeien met slagroom. Begeleid door aquavit en andere sterke drank. Is Koninginnedageten niet een worstje van de gril met een paar koude biertjes?

Het grote verschil tussen Koninginnedag en midzomer is natuurlijk het licht. Het magische licht. De hele nacht. En de nachten ervoor. En de nachten erna. Dat mag inderdaad best gevierd worden. Want vanaf nu worden de dagen iedere dag weer een beetje korter. Maar in het begin gaat dat nog maar over minuten. Totdat we merken dat het ’s nachts weer donker wordt. En in oktober ongetwijfeld de eerste sneeuw weer valt. En voor we het weten kunnen we met kerst de midwinter weer vieren, dat de dagen weer iedere dag een beetje langer worden. Maar voor die tijd is het nog zomer. Groen. Zon. Mooi. Leuk. Terras open, tuin vol bezet. Het vakantieseizoen is begonnen, zowel in Nederland als in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Hopelijk weten veel mensen dit prachtige stukje midden-Zweden weer te vinden. We staan er (het hele jaar overigens) klaar voor.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden