Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 44 - Tradities


Tradities, dat zijn eigenlijk rare dingen. Als dingen gebeuren omdat het al jarenlang zo gebeurt. Ongeacht of het nuttig – leuk – lekker – goed – gezond is. Omdat we het zo gewend zijn. Maar ik meen inmiddels dat de mens over het algemeen een gewoontedier is, die het liefste niet voor verandering hoeft te kiezen. Als onze voorouders het al zo deden, waarom zouden wij het anders doen. Zou het dan ineens slecht zijn? Dat kan toch niet.

Tradities, dan denk ik aan stierenvechten in Spanje, en natuurlijk aan Sinterklaas in Nederland. Ja zelfs in Zweden werd er –hoewel heel weinig- aandacht besteed aan die mevrouw van de Verenigde Naties die vindt dat Sinterklaas in Nederland afgeschaft dient te worden. Mag je als niet-Nederlander iets van Nederlandse tradities vinden? Heb je dan geen respect voor de andere cultuur?

Zweden hebben ook zo hun tradities. Niet goed, niet fout, gewoon, traditie, of noem het cultuur. Die twee zijn volgens mij nauw met elkaar verbonden. Ik weet niet of wij een oordeel over de Zweedse cultuur/Zweedse tradities mogen hebben. Zo las ik laatst een stuk in een nieuw boek van deze uitgeverij, Thuis in Zweden. Daarin stond ook een stukje waar ik enorm om moest lachen van herkenning. In mijn eigen woorden naverteld ging het erom dat op de school waar de mevrouw werkt een besluit moest worden genomen. Een rondje langs de aanwezigen leverde een ‘mm-mm, ah ah’ van de eerste een ‘jaha’ van de tweede en een ‘oj då’ van de derde persoon op. Lekker ver gekomen met besluitvorming. Denken wij. Janke Nobel in het boek: ,,We hebben verschillende [Nederlandse emigranten] hier binnen twee jaar zien vertrekken, en altijd zijn ‘de Zweden’ de oorzaak. Ze willen geen contact, komen hun afspraken niet na, zijn lui en laks maar ik denk dat het vooral komt door kennisgebrek van de Nederlander. Gebrek aan taalkennis, maar zeker ook gebrek aan kennis van de cultuur en tradities.’’

De mooiste Zweedse traditie vind ik de midzomerviering. Stierenvechten doen ze hier niet, maar de elandjacht is al net zo’n haast heilige traditie. De hele familie doet er aan mee. Ook al ben je nog te jong om te stemmen of auto te rijden, vanaf zestien jaar mag je een beest doodschieten.

Het Zweedse kersteten vinden wij –als we er een oordeel over mogen hebben- een van de minst gelukte tradities. Wellicht komt dat ook omdat wij een restaurant hebben. In onze beleving wil je met kerst iets bijzonders eten, iets dat je zelf niet zomaar elke dag eet. De Zweden willen met kerst hun traditionele Julbord, kerstbuffet. Dan kun je hoog en laag springen, julbord is julbord en iedereen weet wat er op een julbord te vinden is. En daar mag je niet te veel van afwijken. Veel verschillende soorten ingelegde haring, een grote ham, gerookte en rauwe zalm met saus, ribbetjes, spruitjes, opengesneden soort knakworstjes… En dat een paar keer. Een keer met het werk, een keer met de vereniging en dan nog de avond voor kerst met de hele familie.
In de adventstijd hebben wij ook de traditionele Julbord. Maar de avond voor kerst hebben we altijd een mooi kerstbuffet gemaakt naar het motto ‘Zweedse kerst ontmoet kerst van het continent’. Ja, continent, zo noemen de Scandinaviërs Europa onder Denemarken. Een kerstbuffet met Zweedse klassiekers maar aangevuld met meer bijzondere gerechten als eend en met een hele vis op een prachtige manier in de over gegaard met groenten bijvoorbeeld.

We zijn erg blij met het initiatief dat Zweden culinair op een hoger niveau moet brengen, want cultuur of traditie, de Zweedse keuken heeft genoeg potentieel maar daar wordt onvoldoende gebruik van gemaakt. Nogmaals, volgens ons. Je hebt hier heerlijke paddestoelen die niemand plukt, zoveel mogelijkheden met de natuurlijke rijkdommen om ons heen die amper gezien worden. Waarbij de cirkel rond is. Als je voorouders overleefden met spek en aardappels en uiensaus, waarom zou dat nu ineens niet meer goed zijn? Tradities en cultuur. Ik weet niet of je moet willen die te veranderen dan wel aan te passen…


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wij vinden tradities belangrijk, niet alleen de eigen nederlandse tradities maar ook buiten de grens. Wij proberen ons altijd aan te passen. 's lands wijze 'slands eer. Is veel leuker!

magicduo


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden