Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Europese verkiezingen


Vandaag kwam mijn elektronische stembiljet voor de Europese verkiezingen op de mail binnen. Helaas nog niet zo makkelijk als een eerdere keer, toen we gewoon via internet konden stemmen met enkele codes net als de bankzaken, maar goed, al weer een stapje vooruit. Nu nog een keuze maken uit negentien partijen en een veelvoud kandidaten. En ook weer een stapje vooruit: dit keer hoeft het stembiljet niet alleen met een rood potlood ingevuld te worden, maar is het tevens geldig met een groen of blauw kleurtje. Dan nog de juiste papieren in de juiste envelop gestopt, postzegel en prioriteitsplakker erop en zorgen dat alles voor 22 mei, 15.00 uur, bij het stembureau in Den Haag is.

Nadat ik uit Den Haag al mijn officiele stembewijs ontvangen had, werden de Zweden ook wakker. We kregen een brief dat wij als Duitser en Nederlander ook in Zweden aan de Europese verkiezingen mochten deelnemen. Alleen moesten we wel kiezen, of in het land van ons paspoort of in Zweden stemmen.
Ook zo lekker Europees. Ondanks dat we met z’n allen voor één Europees parlement stemmen, heeft elk land z’n eigen partijen en kieslijsten. Leg de Zweedse, Duitse en Nederlandse lijsten maar eens naast elkaar… Wat als we nu eens begonnen met één stembiljet met Europese partijen, programma’s en kandidaten die voor de hele EU geldt. Als we zo versnipperd blijven wordt het nooit wat met één Europa.

Beste kandidaten voor het Europees parlement. Ontzettend leuk dat u zich wilt inzetten voor Europa. En nu hopen wij (Europese) expats dat u ook eens aan praktische zaken denkt. Want natuurlijk is het veilig omgaan met en verwerken van levensmiddelen letterlijk van levensbelang. Maar hoezo hebben wij in Zweden Europese (HACCP-) regels die voorschrijven dat wij roestvrijstalen werkbanken in de keuken moeten hebben. Hoe slecht is hout voor levensmiddelen. Of is de metaallobby sterker. En waarom heb ik tijdens een bezoek aan Spanje niets van diezelfde Europese regels gezien in restaurants waar bijvoorbeeld spullen in het niet al te schone personeelstoilet waren opgeslagen (genoeg om direct op te stappen overigens). En waarom begrijpt mijn toenmalig verplichte Nederlandse pensioenfonds wel dat ze zonder meer tien procent van mijn pensioen mogen stelen om hun bonussen te dekken, maar geen idee heeft hoe mijn pensioen er later uitziet, ‘omdat ik naar het buitenland ben verhuisd’. En waarom moest het negen maanden duren voordat ik mijn Nederlandse EU-rijbewijs kon omruilen voor een Zweeds exemplaar? En waarom duurt het zo vreselijk lang voordat ik een wapenlicentie voor Spitsbergen kan aanvragen omdat de polities van Nederland en Zweden naar elkaar verwijzen wie er nu een bewijs van goed gedrag moet uitgeven omdat ze niet begrijpen dat ik al bijna negen jaar in Zweden woon maar nog geen Zweedse nationaliteit heb aangevraagd. Heb ik wat te verbergen? Waarom kan Ikea het voordeligste land uitzoeken om te produceren en om het geld zo voordelig mogelijk te hebben. Waarom hebben we eigenlijk met elkaar niet veel meer een Gemaakt in de EU-mentaliteit om niet alleen onze eigen werkgelegenheid te stimuleren, maar ook onze ethische standaard met betrekking tot kinderarbeid en omgaan met dieren. En ja, dan moet je je afvragen of het wel kan, een truitje voor vijf euro, die ook nog eens de halve wereld gezien heeft. Overigens, over standaard gesproken… Waarom hebben beestjes in Zweden het beter dan elders in de EU?
En waarom moet ik binnen de EU nog steeds geld betalen als ik geld overmaak of geld uit het buitenland ontvang, is dat omdat Zweden niet aan de euro meedoet? A propos banken, die stakkers die zoveel hulp van de belastingbetalers nodig hadden, maar hun recordwinsten nog steeds omzetten in bonussen maar moeite hebben iets voor ons te regelen. Waarbij ook hier nog steeds geen enkele Europese eenheid in zicht lijkt, gezien het aantal hier wel en daar niet bestaande formulieren, geen (nationale) grensoverschrijdende mogelijkheden etcetera. Helaas, ik voel me nog steeds geen Europees burger.
Hoe kan het dat ik vrijwel niets over bijvoorbeeld Hongarije lees, waar vrijheden als de persvrijheid de laatste jaren enorm onder druk staan. In een EU-land! En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik heb besloten wel te stemmen. Ik wil positief blijven dat er goeie dingen gebeuren in Brussel ook al zal het niet makkelijk zijn als ieder land uiteindelijk egoïstisch voor zichzelf wil kiezen.

Maar eerlijk is eerlijk, ik las afgelopen week dat het nog niet te laat is om de wereld te redden van een milieucatastrofe als we dat met z’n allen maar belangrijk genoeg vinden. Ik hoop dat de EU en alle landen daar ook aan willen meewerken. Anders is al het andere ook voor niets.
Ik hoop dat ik wat hoor en beleef van de resultaten.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden