Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Zeurkanalen


Internet is groot, internet is vrij, internet is fantastisch. Zeker ook voor de reislustigen. Je zoekt een leuke bestemming en vervolgens zoek je een leuke invulling. Booking.com is één van die mogelijkheden makkelijk en snel een overzicht te krijgen van de accommodatiemogelijkheden over de hele wereld, en de prijzen. Natuurlijk kun je iets over bijvoorbeeld het hotel lezen, fotootjes bekijken en ook beoordeling van andere gasten. Vervolgens kun je gelijk je overnachtingen boeken. Handig snel makkelijk. Vrijwel direct na je bezoek krijg je van booking.com een mail waarin je om jouw waardering van de accommodatie gevraagd wordt. En dan kun je alles van je af schrijven. Wat leuk was, wat walgelijk. Je hoeft je naam er niet bij te vermelden, kan lekker anoniem.

En daar balen wij als eigenaars van een hotel-restaurant wel eens van. Sinds enkele jaren is ons hotel-restaurant Wärdshuset Spader 2 in het Zweedse Sysslebäck ook op Booking.com. In die jaren hebben we weer het een en ander geleerd. Ten eerste schrijft maar een klein percentage gasten een beoordeling. Mensen die iets te klagen hebben, geven in ieder geval hun mening. Tevreden mensen veel minder vaak. En zelfs als aantoonbaar niet klopt wat er in een beoordeling staat, de bezoeker is koning, redeneert Booking.com, dus weggehaald wordt niets. Terwijl wij Booking.com betalen, en niet de gast! Tripadvisor is de andere hele grote en in Nederland is Zoover een beoordelingssite, maar af en toe lijken het wel zeurkanalen. Het ergst zijn wel de klagers over zaken waar zelfs de gastgever geen invloed op heeft, zoals het weer. Of de klachten dat het hotel ‘te weinig’ tv-kanalen aanbood. Ikzelf was een week later in het betreffende hotel en verbaasde me er over, want ik zapte door meer dan twintig tv-kanalen. Maar dan kan ook de klacht zijn dat de kanalen te weinig Nederlandse of Engelstalige kanalen bevatten… En ga zo maar door. Overigens, de minuten die ik tijdens een bezoek aan een hotel of restaurant tv kijk, zijn op de vingers van één hand te tellen. Maar iedereen is natuurlijk anders. Ikzelf heb graag gratis wifi in een hotel en dan bleken juist de goedkopere hotels het eerste met het aanbieden van gratis wifi. De duurste hotels hebben die overstap zo ongeveer als laatste gemaakt. Zo merken wij zelf ook dat mensen vroeger veel meer naar de tv op de kamer vroegen, en nu eigenlijk alleen maar naar wifi. En af en toe kan de wifi ook wegvallen, zonder dat het hotel daar iets aan kan doen. Maar om dan de volgende (werkelijk bestaande!) beoordeling (van een Spaans hotel) af te geven: Shocking! Vreselijk slechte wifi! Deze Engelse meneer is zo geschokt dat vervolgens niets meer goed is. En het hotel, met 700 zeer goede tot excellente beoordelingen, krijgt van hem een één. Beetje overdreven? Of deze beoordeling: de mensen laten hun balkon open, ondanks waarschuwingen voor inbrekers, schrijven ze zelf. Vervolgens komen ze terug van het strand en is de ipad weg. En uiteraard is dit de schuld van het hotel. Beoordeling: een 1… En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Begrijp me niet verkeerd, ikzelf beoordeel hotels en restaurants ook op Tripadvisor, maar gebruik de sites wel waar ze voor bedoeld zijn en niet als zeurkanaal. En waar ik het grootste probleem mee heb als mensen niets tegen je zeggen maar wel achter je rug om klagen. Als ik ergens niet tevreden mee ben, kan, nee, moet ik dat vooral tegen die persoon zelf zeggen. Alleen zo weet die persoon wat hij of zij verkeerd doet, en kan dingen veranderen. Door lekker anoniem op internet te zeuren verbetert niets, levert alleen irritatie op. Als het om een persoon gaat, weet die persoon niet dat het om hem of haar gaat, het kan ook om een collega gaan. Lekker makkelijk vanaf gekomen. En stel dat iemand klaagt omdat de tv op de kamer het niet doet, of dat er iets bij het ontbijt ontbreekt, meldt dat dan direct zodat de situatie verbeterd kan worden en u veel tevredener met uw bezoek wordt.

Achteraf iets rechtzetten is voor de gastgever (vrijwel) onmogelijk. En helemaal als dat anoniem op internet gebeurt. Mijn oprecht verzoek aan u dan ook: bent u niet tevreden, meld dat meteen aan de betreffende persoon of afdeling. Alleen dán hebt u achteraf echt recht van spreken op zo’n beoordelingssite. Namens de gastgevers, hartelijk dank!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Helemaal mee eens, maar sommige mensen kun je het gewoon niet naar de zin maken. Mijn vrouw werkt in een fotozaak en daar kom je hetzelfde soort mensen ook tegen. Laten b.v. zelf na 3 jaar een camera op de grond kapot vallen en zijn dan verontwaardigd dat dat niet meer uit coulance gerepareerd wordt. Maar het andere soort ervaringen maak je ook mee. Zo heb ik soms een aantal jaren geleden eens meegemaakt dat een hotel ons kosten in rekening bracht omdat we niet in het hotel gedineerd hadden. Dat zou de conditie zijn geweest om voor die lage prijs te kunnen overnachten. Maar op onze bevestiging stond dit helemaal niet! We hebben natuurlijk dat deel van de rekening niet betaald en zijn met een hoop bonje vertrokken. Naar zo'n hotel ga je natuurlijk nooit meer terug!

René
Ik begrijp helemaal je frustratie want inderdaad de klagers hebben eerder een neiging om hun ongenoegen te uiten. Of het nu terecht is of niet. Daarom is het belangrijk om ook te reageren op reviews, dat kan bij de meeste sites. In ieder geval bij tripadvisor. Tevreden klanten zijn enthousiast maar voelen minder de behoefte om direct hun ervaringen te delen. Juist daarom zou ik als ik hoteleigenaar dus gebruik maken van het momentum en een actie bedenken om tevreden klanten tijdens het verblijf al een review achter te laten op booking.com of tripadvisor.com. De meer positieve en gevarieerde reviews je hebt, de minder zwaar de negatieve reviews wegen.

Brenda


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden