Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Tijd voor gokken


Na de grote algemene Midzomer-roes valt de deken van vakantie weer over Zweden. Iedereen is zoals altijd vier, vijf weken vrij en dat allemaal tegelijk. De eerste vermoeide toeristen kwamen alweer bij ons aan: zij hadden de afstand geheel gereden en zijn total loss. Wij blijven bij onze berekeningen dat de boot uiteindelijk niet duurder of veel langzamer is omdat je veel kilometers en tolbruggen of pontjes spaart en gewoon kunt slapen en vooruit komt. Ondanks dat het ons geen cent provisie oplevert bevelen wij toch altijd de boot-verbinding Kiel-Oslo als makkelijkste verbinding aan. En per 1 juli zijn de quota voor de invoer van alcohol in Noorwegen (niet EU) iets veranderd: wie geen tabak meeneemt, mag iets meer alcohol meenemen. Voor transit naar Zweden gelden dezelfde regels als voorheen. Er zijn nog steeds mensen die de gok wagen om meer mee te nemen, maar de Noren zijn behoorlijk streng en de boetes erg hoog.

Gokken is so-wie-so een zeer geliefde bezigheid van de Scandinaviërs. De enige legale manier van gokken in Zweden is via de staats-monopolie (net als met de alcoholverkoop dus) Svenska Spel, die alles van krabkaarten, gokmachines, bingohallen tot en met casino’s in handen heeft. In ons hotel-restaurant staan ook twee gokmachines. Toen we de eerste keer binnenkwamen keken we even gek op. Een hotel-restaurant met gokmachines? Maar dat is in Zweden heel gewoon. De computerschermen worden geheel gestuurd door Het Toeval, maar ‘het toeval wil’ dat de staat natuurlijk de enige grote winnaar is. Die dan ‘heel royaal’ iets van de winst aan sportclubs geeft. En toch, de Zweden zijn gek van de gokmachines. Zelfs na bijna negen jaar hier vinden we het nog steeds onvoorstelbaar dat mensen werkelijk zonder problemen of zonder werkelijk verslaafd te zijn een uurtje of acht achter computerschermen met draaiende dingetjes zitten. En werkelijk lyrisch kunnen worden als ze een Bonusspel krijgen. Oké, ook onze fout, het interesseert ons zo ontzetten níét dat we geen idee hebben hoe het allemaal precies werkt met lijnen, inzet en uitbetaling. Wij weten alleen dat er af en toe, en soms heel vaak, een bonnetje uit komt rollen dat wij moeten uitbetalen. Helaas betaalt de machine niet zelf uit. Dat is dan weer om te blijven controleren dat je toch minimaal achttien jaar bent enzovoorts.

Het gebeurt regelmatig dat de gokkers even bij de machines weglopen naar de benzinepomp. Niet eens om daar sigaretten te halen, maar de benzinepomp heeft –uiteraard van dezelfde Svenska Spel- een paar tv-schermen en wedstations voor paardenrennen. Ook een hele wetenschap op zich hoor. Hele discussies en vooral veel pseudo-interessant gebabbel hebben we al gehoord over hoe je de beste paarden in de juiste volgorde kunt zetten. Ik heb me daarbij al een keer mateloos impopulair gemaakt door te stellen dat ik het walgelijk vindt dat de dieren daarvoor misbruikt worden. Laat die mannetjes zelf gaan rennen en dan kunnen de toeschouwers ze met een zweep vooruit meppen en gokken op wie de snelste is. ‘Jullie buitenlanders begrijpen dat gewoon niet’. Dat is overigens een kreet die we nog steeds wel eens al dan niet met een grijns te horen krijgen. Overigens is hier in Zweden ook een Partij voor de Dieren. Met de Europese verkiezingen kregen die geen zetel. Maar in september zijn de Zweedse Tweede-Kamerverkiezingen. Verwacht wordt een verschuiving van de regeringsmacht van de Moderaterna –mag ik die even als Zweedse D66 neerzetten?- samen met een paar andere partijen als CDA, naar de PvdA en Milieupartij. En steeds weer wordt ook gegokt hoeveel stemmen de Sverige Demokraterna zullen krijgen, de partij die vooral bekend is kritisch tegenover immigratie te staan.

En gokken, tja, hoe ver Nederland in de WK komt… nou, dat speelt hier niet zo zeer. Alleen de ‘hard core’ voetbalfans interesseren zich voor het WK. Natuurlijk is het jammer dat niet één Scandinavisch land er in Brazilië bij is. Eigenlijk zou Zweden toch echt van de partij moeten zijn! In ieder geval, komend wiekent hebben we een groep Duitsers te gast, en die hebben al twee keer gebeld of ze bij ons wel voetbal kunnen kijken. Gelukkig wordt het WK op een gewoon tv-kanaal uitgezonden, SVT-1 (Nederland 1) of TV-4 (RTL-4) en niet op een betaalkanaal, wat hier zelfs voor grote sportevenementen heel normaal is. Maar wie had gegokt dat het zo met Spanje zou gaan. En tot slot moeten we nog gokken hoe het weer de rest van de zomer gaat worden… Ik gok op een wederom prachtige zomer in alle opzichten. Laat me nu alstublieft die gok winnen.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden