Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 1 - Gelukkig Nieuwjaar – Gott Nytt År!


Deze week de eerste column van Pieter Mans die enkele jaren geleden naar Zweden vertrok om daar samen met zijn partner een hotel te gaan runnen. Vorig jaar kwam zijn eerste boek met ervaringsverhalen over het leven in Zweden uit: Volgende week misschien...

Onze laatste Oud en Nieuw in Nederland was begin 2005. Buiten was het lekker koud, overal om ons heen werd knal- en siervuurwerk afgestoken en de leukste buurtjes hadden zich verzameld op straat. Iedereen had wat te eten en te drinken bij zich. Het was zo’n perfecte jaarwisseling waarvan je denkt dat dat nergens in de wereld zo kan zijn als hier.
Onze hond Pumuckl had wat rustgevende kruiden achter de kiezen, maar vond de herrie maar niets en verstopte zich onder de bank. Andreas en ik gingen met wat eigengemaakte oliebollen en een fles Zweedse vodka naar buiten.
En zoals altijd wisten we toen ook nog totaal niet wat ons dat jaar allemaal te wachten stond. We hadden allebei een leuke baan en prima leventje. Dat zegt echter niet alles.
We hadden al een keuze gemaakt: 'Nederland is niet het land waar we willen blijven.'

We hebben ons gevoel gevolgd, maar wel reële berekeningen gemaakt. We hebben er voor moeten knokken, maar hebben wel doorgezet. En ineens sta je voor de vijfde keer met een glas sekt aan de Zweedse skipiste. Een soort Amerikaanse tailgate-party, waar in de achterbakken van de auto complete barren zijn ingericht en iedereen elkaar inschenkt met wat hij of zij heeft meegenomen.
Zo rond middernacht, het komt in Zweden allemaal niet zo nauw, slalommen de skiërs die dat willen met een fakkel naar beneden en begint een prachtig siervuurwerk met de besneeuwde heuvels en bomen als prachtige coulisse.
Pumuckl is inmiddels doof dus maakt zich niet meer zo druk om vuurwerk en ligt er rustig bij. Zo’n perfecte jaarwisseling waarvan je denkt dat je die nergens anders in de wereld meer kunt meemaken.

Na drie jaar dacht ik dat ik genoeg geïntegreerd Zweeds moest zijn om de oliebollen maar eens over te slaan. Uiteraard hadden we de jaren ervoor, zoals elk jaar, volgens opa’s recept een hele emmer oliebollendeeg gemaakt en de ballen, net als in Nederland, uitgedeeld. De dorpelingen hebben die 'rare ballen, wat was het ook al weer' allemaal geprobeerd, maar om het een doorslaand succes te noemen, neu.
Waarom zou ik voor mezelf die moeite doen? Het jaar 2008 eindigde dus zonder oliebollen. Dat was eenmalig. Ergens diep in me zit dus toch een echte Nederlander, die Oud en Nieuw niet zonder oliebollen kan. En het liefst ook een paar appelflappen eet.

Per jaar vertrekken zo’n 90.000 mensen uit Nederland, staat op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een veelvoud denkt er over na om weg te gaan. De kans is groot dat u daar een van bent. Af en toe zeggen mensen tegen ons dat ze het dapper vinden dat we de stap hebben durven zetten.
Niet iedereen durft dat. Maar iedereen heeft een keuze. Al moet die keuze wel goed onderbouwd zijn. Want per jaar keren ook een paar duizend emigranten terug naar Nederland. Die hadden zich het leven in een ander land anders voorgesteld. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de heuvels.

Goede voornemens zijn prachtig, maar moeten ook uitvoerbaar zijn. Voor zover wij weten moet je overal hard werken om te (over)leven. En je bent in het buitenland toch echt een buitenlander die zich moet aanpassen aan het nieuwe land, de andere gewoontes en regelgeving, die lastige taal. Maar vergeet niet, oliebollen kun je overal eten en Oud en Nieuw kan ergens anders ook geweldig zijn!

Wij wensen u vanuit prachtig Zweden een fantastisch 2010 toe met, na de goede voornemens, vooral Goede Besluiten én Resultaten.

Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden