Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 5 - Papierkraam


Gezien we geen vijf jaar in Zweden wonen, kunnen we nog geen Zweeds paspoort aanvragen. Voor elk buitenlands paspoort moet je persoonlijk naar de betreffende ambassade.
Wij hebben het geluk dat we relatief dichtbij Oslo wonen. Zowaar hoefde ik voor mijn nieuwe pas niet 900 kilometer retour naar Stockholm, maar ‘slechts’ 440 kilometer, ruim zes uur rijden, 6 euro tol, 3,5 euro spijkerbandentoeslag voor Oslo, 3,5 euro parkeergeld en tien minuten op de ambassade.

Natuurlijk kenmerken de ambassades zich door ‘royale openingstijden’, ‘op maat gesneden’ voor werkende mensen: in Stockholm van 09.00-12.00 maar op woensdag ook van 14.00-16.00 uur en in Oslo van maandag tot en met vrijdag van 09.00-14.00 uur. Een kwestie van bijzonder goed plannen dus als je meerdere uren reistijd hebt.

Leve de Europese Unie! Een Zweeds en Nederlands paspoort is vijf jaar geldig, een Duits paspoort, slechts zo’n tien euro duurder, bijvoorbeeld tien jaar. Maar dit terzijde.

Elk land heeft zo z’n eigen bijzonder representatieve ambassade op een mooie locatie, meestal in de binnenstad van de hoofdstad. Wat ons betreft mag de EU-integratie een stapje verder gaan. Ik heb de ambassade één keer in de vijf jaar nodig voor een paspoort. Doek al die dure gebouwen van alle EU-landen op. In plaats daarvan zouden op enkele logische plaatsen (grote vliegvelden, centraal gelegen/goed bereikbare punten) verzamel-EU-burgerservicepunten kunnen zijn en ehhhh, tja, wat moet je nog meer op een ambassade eigenlijk? Dan kan een gratis telefoonnummer er nog wel af naar een ministerie in elk betreffend land.

De service op de Nederlandse ambassade in Oslo was wel goed, ik hoefde geen tweede retourtje te plannen, maar mocht m’n nieuwe pas laten sturen. Daar had ik de porto heel graag voor over; die was zelfs inclusief aantekenen duidelijk lager dan alleen al m’n benzinekosten.
En snel ging het, precies een week later kon ik mijn nieuwe Nederlandse paspoort al bij het lokale postpunt halen!

Snel kan ik niet van m’n Zweedse rijbewijs zeggen. Maar dat wisten we al doordat het rijbewijs van Andreas vorig jaar verliep en we het proces dus al doorgemaakt hebben. Voor de kerst heb ik de ruim zestig euro voor de aanvraag ‘omwisselen buitenlands rijbewijs’ naar de provincie overgemaakt. Tegelijkertijd het formulier van internet geplukt, ingevuld en de aanvraag de deur uit, inclusief het originele Nederlandse rijbewijs, hoe raar dat ook klinkt. Niet dat ze een bewijs van ontvangst sturen, of een briefje ‘we zijn ermee bezig’ natuurlijk.
Voorlopig rijd ik dus rond met een kopie van mijn Nederlandse rijbewijs, een betalingsbewijs en een kopie van de aanvraag voor een Zweeds rijbewijs.
Hoe zou dat gaan als ze me nu met 20 km/u te snel snappen en m’n rijbewijs willen innemen? Liever niet proberen maar. Met een beetje mazzel heb ik nog voor de zomer een Zweeds rijbewijs en dan wordt het tijd onze verblijfsvergunning te verlengen. Zo blijf je lekker bezig.
O ja, en ons werk loopt ook gewoon door.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wij snappen wel wat jullie destijds heeft bewogen om de sprong te wagen naar Zweden. Het is een prachtig land en de Zweden zijn hartstikke aardig. In ieder geval in Skåne. Sinds 2002 hebben wij zelf een huis in Bjärnum en daarvoor een huis in Hästveda, niet ver van Bjärnum. Vier keer per jaar gaan wij met vakantie daar naartoe en over 3 jaar, als Joop 65 is, gaan we er wonen. Het kan ons niet snel genoeg gaan! Wij zijn er helemaal ingeburgerd en voelen ons daar prima thuis. Ons Zweeds is nog niet zo vloeiend, maar daar hebben we nog wat tijd voor. Bobby, onze Jack Russell wordt altijd helemaal blij als we weer "naar Ingrid en Olle" gaan, dat zijn onze buren daar. Om een lang verhaal kort te maken: wij wensen jullie nog een heel lang en gelukkig leven in Zweden.

Joop Keijser, Marika Nowakowski en Bobby


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden