Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

week 13 - nieuw geld en oude gebruiken


Wie nog een bronskleurig Zweeds muntje van 50 öre heeft moet snel naar Zweden om dit uit te geven. Nee hoor, we stappen hier voorlopig nog niet over op de euro. Na de zomer wordt alleen de kleinste Zweedse munt uit de roulatie genomen. Vanaf 1 oktober geldt als minste waarde één Zweedse kroon. Nu al wordt in de meeste gevallen, zelfs bij rekeningen, afgerond op een hele kroon.

De financiële crisis zorgde 2009 voor meer steun voor de euro. Er gingen zelfs stemmen op om vervroegd de discussie over het inwisselen van de Zweedse kroon tegen de euro weer te voeren. Met de crisis in Griekenland, en de slechte berichten over enkele andere euro-landen, nam die toegenomen steun voor de euro echter bij de Zweedse bevolking binnen een week weer af. En de Zweedse kroon werd flink sterker tegenover de euro.

We zien vaak in de zomer dat toeristen met ‘oud geld’ komen. Mensen uit alle mogelijke landen hebben nog wat interessante briefjes en muntjes van een eerdere vakantie bewaard. Een blauw biljet van 20 kronen bijvoorbeeld is sinds 2006 ongeldig, maar werd afgelopen zomer nog een paar maal aangeboden. Bij een biljet van honderd of 500 kronen moet je oppassen dat er een randje van zilverkleurig folie op zit. Zonder dat folierandje zijn de biljetten ook sinds 2006 ongeldig en alleen bij de Rijksbank in te wisselen (kosten 100 kronen).

Een goeie week geleden, 23 maart, maakte de Zweedse Rijksbank bekend dat zij een complete revisie van het Zweedse contante geld wil. Een totale 'vernieuwing en modernisering' die binnen vijf jaar, als het aan de mensen van de Rijksbank ligt, tot twee compleet nieuwe munten en een nieuw 200 kronen-biljet moet hebben geleid. Het voorstel is om een munt van twee kroon te maken (helemaal nieuw) en vanwege de hoge slijtage van de biljetten van twintig kronen deze in te wisselen voor een munt met die waarde. Daarnaast wil de Rijksbank alle munten en biljetten moderniseren, zonder daar nu al meer over te zeggen. Of en hoe de voorstellen van de Rijksbank uitgevoerd worden, is een politiek besluit.

Inmiddels zijn ook in Zweden de belastingopgaven over 2009 verstuurd. Zoals elk jaar bestaat de opgave uit niet meer dan twee A4-tjes, waarbij heel makkelijk de meeste getalletjes over inkomen, betaalde en ontvangen rente en de belastbare waarde van het huis is voorgedrukt. De Zweedse belastingdienst verwacht dat dit jaar tweederde van de Zweden op een moderne manier belastingaangifte doet: via internet, sms of telefoon. Wie voor 3 mei op zo’n moderne manier de aangifte heeft gedaan en geld terug krijgt, heeft dat met midzomer op de rekening staan. En wie op 4 mei nog geen aangifte heeft gedaan krijgt 10.000 kronen, ruim 1.000 euro, boete. Zo makkelijk als de aangifte er uit ziet, is het in feite ook. Nog even kijken naar reiskosten en eventuele bijzonderheden en klaar ben je. Aftrekposten zijn er bijna helemaal niet. Dat moet dus lukken voor 3 mei.

Een ouderwets communicatiemiddel, het boek, blijft ook mensen bewegen. Een lokale vrouw had gehoord over ons boek Volgende week, misschien, en was zeer geïnteresseerd in de inhoud. Maar de on-Zweedse directe en onverbloemde confrontatie met de manier van leven hier, en dan met name het gemak van ‘bedhoppen’ was de vrouw wat onplezierig. Een mooie winterdag, en daar hadden we er heel veel van deze winter, reden twee vrouwen uit onze gemeente en ik samen naar een bijeenkomst. Beide dames zijn overigens voor zover het dorp weet niet vies van mannelijk vlees. De een reed, de ander zat ernaast, en tijdens de rit keuvelden de dames over de laatste roddels: wie heeft het nu met wie gedaan en wie zou de vader van dat kind zijn. Opeens draait de vrouw op de passagiersstoel zich om, kijkt me een ogenblik nadenkend aan en begint breed te glimlachen en daarna luid te lachen… ,,Pieter je hebt gelijk’’, brulde ze het uit. ,,Je hebt gelijk in je boek. Ik was degene die dacht: nou nou, zo erg is het toch niet hier, maar hoor ons hier nu eens! Het is echt zo hahaha!’’

En om voor de trouwe lezers op m’n rijbewijs terug te komen, voor de kerst heb ik een Zweeds exemplaar aangevraagd, daar heb ik uiteraard nog helemaal niets van vernomen. Nästa vecka, kanske; volgende week, misschien…Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hallo Pieter, Een tijdje geleden heb ik me jouw boek (Volgende week misschien ...) aangeschaft en vond het best goed leesvoer. Ken ook al een aantal jaren de Zweedse mentaliteit en blijf me steeds weer ergeren aan dat altijd maar moeten pushen om iets gedaan te krijgen. Ook het beantwoorden van een mail laat al te vaak op zich wachten. Ik bekijk het natuurlijk vanuit een stresstoestand, hier bij ons in de Lage Landen. Ik heet dus Josse Olefs, ben Belg en woon momenteel in België. Ben door een samengaan van twee bedrijven sinds sept. 2007 helaas arbeidsloos geworden (reorganisatie! - mooi woord om niet te zeggen, we hebben je niet meer nodig). Aangezien het slechte Belgische belastingssysteem mij geen 2 de kans biedt (te oud = te duur!) heb ik 1,5 jaar terug het besluit genomen definitief naar Zweden te emigreren, doch niet vooraleer ik daar een nieuwe baan heb natuurlijk. In Zweden wordt kennis en ervaring hoog ingeschat en is ouderdom van minder belang. Daar wereldwijd de laagconjunctuur nog wel even kan duren, is het dus nu enkel pijnlijk afwachten ... Ha tålamod och tappa inte sugen, sägs. Så, jag håller tummarna. Ik ben inmiddels ingetekend op verschillende jobsites maar ondanks de vele gedane 'ansökningar' heb ik nog geen positief resultaat kunnen verwezenlijken. Ik volg Zweedse les (1x/week) en probeer hierdoor als het zover is, de integratie in de 'samhället' alzo te bespoedigen. Språket är nyckeln till integration! Mag ik jou en jouw partner vriendelijk vragen of er bij jullie in de buurt of in jullie 'bekantskapskrets' personen zijn waar ik contact kan mee opnemen? Contacten kunnen altijd wel op tijd en stond helpen. Mag ik jullie tevens vragen om oren en ogen open te houden wanneer er zich iets interessant voordoet. Ik heb meer dan 20 jaar (internationale) verkoopservaring (geen technische jobs!) en ben meertalig (taal & schrift). De toeristische sector spreekt mij ook erg aan. Mijn (Zweedse) CV kan op eenvoudige vraag electronisch naar de werkgever doorgestuurd worden. Ha det så bra! Mvh Josse

Josse Olefs


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden