Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 26 - Midsommar


Afgelopen vrijdagavond was weer dé avond. Wat mij betreft het meest Zweedse feest van het jaar werd als altijd groots gevierd. Het grote Midzomerfeest. Dit megafeest wordt alleen in Zweden en Finland gevierd. Niet bij onze buren, 25 kilometer verderop in Noorwegen. Daar is het altijd op 24 juni midzomer, maar wordt het niet echt gevierd.

In Denemarken kennen ze helemaal geen midzomer. Een Deense meneer met een vakantiehuis in Ransby bestelde houten paaltjes voor een terras achter zijn huis en reed vorig jaar dezelfde vrijdagmiddag voor midzomer (midsommarafton) vanuit Denemarken naar Ransby. Om tot zijn verbijstering voor een gesloten winkel te komen die niet meer open ging tot maandag... Maar op maandag moest de Deen zelf weer in Denemarken aan de slag en dus volgden enkele Deense spreuken en een negen uur durende autorit terug naar Denemarken. In Estland en Letland wordt midzomer ook gevierd, altijd op de 24e juni.

Hier in Zweden is het feest altijd de vrijdag op zaterdag op of vlakbij de langste dag (tussen 19-26 juni). Woensdagavond ging een Noors paar in de tuin zitten en bestelde twee Irish coffee. Vervolgens vroegen ze hoe laat het feest zou beginnen. Sorry? Ja, het midzomerfeest. Vanavond is het midsommaraften, de dag voor midzomer. Helaas, niet in Zweden. Ze geloofden die rare buitenlander amper, maar de Zweden waren nog vreemder, dat viert midzomer wanneer het hun een keer uitkomt… Donderdagavond kwam het stel weer aangelopen en snapte er maar niets van. Vandaag was toch echt midzomerdag. Vrijdag, drie keer scheepsrecht, werd dan toch echt feest gevierd in het park.

Op het midzomermenu staan standaard nieuwe aardappeltjes met verschillende soorten ingelegde haring en verse aardbeien als toet. Natuurlijk vergezeld door behoorlijke hoeveelheden 'snaps' en alle andere alcoholhoudende dranken. Menig Zweed maakt de midzomerdag niet bewust mee, omdat men de kater van de midzomernacht probeert te overwinnen.

Zoals bij elke feestdag in Zweden begint het feest de dag ervoor. De winkels sluiten dus eerder, iedereen bereidt zich voor op het feest. De meeste levensmiddelenwinkels en benzinestations, zelfs hier in Sysslebäck, zijn ook op zon- en feestdagen open. Dit in tegenstelling tot onze Noorse buren, die elke mogelijke ‘rode dag’, zon- en feestdag, dicht zijn. Enige uitzondering op de ruime openingstijden in Zweden kan midzomer en kerst zijn. Alle Ikea’s zijn in Zweden per jaar bijvoorbeeld maar drie dagen gesloten: met midzomer, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Midzomer is zo’n feest dat je terug gaat naar de plaats waar je bent opgegroeid. Oude klaskameraden treffen elkaar weer. De traditionele midzomerviering, in Zweden dus, is vrijdagmiddag. Dan wordt de midzomerstang versierd met bladeren en bloemen. En met z’n allen, voornamelijk gezinnen met kinderen en toeristen, wordt de midzomerstang omhoog gezet. Daarna wordt er gedanst en gezongen rond de stam. Gebruikelijk is het om bloemenkransjes op je hoofd te hebben. Hier in de omgeving plukken de meeste mensen bloemen voor midzomer, die dan op tafel komen te staan.

Na de dans rond de midzomerstang gaat de barbecue thuis aan en begint het indrinken. Op weg naar Het 'Grote Feest' in het lokale park verzamelt oud en jong zich na het eten onder meer bij ons om iedereen weer eens te treffen en midzomer met alcohol te vieren. Vervolgens gaan wij dicht, anders krijg je de meute helemaal niet meer in beweging, en begeeft iedereen zich naar het park, waar de dansvloer voor de band met dansmuziek en natuurlijk de bar goed bezocht worden. Vervolgens wordt het geheel wat nevelig en als de nevel optrekt kan men al het (on)mogelijke zien. Ook gebruikelijk is het om met midzomer en een stel vrienden naar je vakantiehuisje aan het water te gaan en daar, voorzien van behoorlijke hoeveelheden drinken, eten en nog meer drinken (…) en versgeplukte wilde bloemetjes op tafel midzomer te vieren.

Wij hadden dit jaar een bijzondere midzomerdag. En dan heb ik het niet over de afsluiting van Love 2010 in Stockholm, twee weken lang feest om de bruiloft van kroonprinses Victoria met Daniel te vieren tot aan midzomer. Waarbij we overigens zelfs via de tv rechtstreeks het diner voor 400 gasten na de koninklijke bruiloft mochten meebeleven.

Een Noors stel leek het een leuk idee om op de Zweedse midzomerdag in Zweden te trouwen. En dat werd daarna groots gevierd. Ze hadden een prachtige feestlocatie met uiteraard voldoende grond. Na wat heen en weer-mailen kwam de mail met foto’s uit tijdschriften: deze stoelen, tafels, borden, dit bestek willen we graag hebben… Het ‘midzomerbruiloftsbuffet’ is verschillende malen aangepast en bestond uiteindelijk uit meer dan 26 verschillende gerechten en werd afgesloten met een gigantische echte bruiloftstaart met onder meer zes kilo verse (Zweedse!) aardbeien, een paar kilo marsepein (roosjes!) en een aantal liter verse slagroom. En feesten kunnen de Noren (en drinken ook)!

Overigens begon de zomervakantie voor de schoolgaande kinderen dit jaar op 14 juni. Liefst tien weken lang hebben de kids vakantie. Dat betekent tevens dat de periode weer is begonnen dat je in Zweden weinig tot niets voor elkaar krijgt, dat ziekenhuizen bijvoorbeeld gesloten afdelingen hebben omdat al het personeel tegelijkertijd vakantie krijgt.

Daarmee is de langste dag van 2010 alweer voorbij. Vanaf vandaag wordt het tot en met half december weer iedere dag een beetje sneller donker (vandaar de alcohol?).

PS Van mijn nieuwe Zweedse rijbewijs, aangevraagd in december, nog steeds geen spoor. Dat zal dus nog wel even duren.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hej Peter, Ik heb het weer even meebeleefd. Dank je voor je levendige verslag. Groetjes, Lique

lique
Hej Peter, het zijn leuke verhaaltjes uit een gebied waar wij ook een heerlijk woonplekje hebben gevonden. Dat de zweden graag een drankje nuttigen is algemeen bekend (in Nederland lust men er bij het vieren van een feestje toch ook wel pap van, met vaak (negatieve)gevolgen? Je legt wel erg veel nadruk op het nuttigen van alcohol, wat afbreuk doet aan de inhoud van je verhaaltjes.

Leo
Hej, een mooi verhaal ,nu ophouden over drinken ,ga door met het schrijven van je verhalen ! groet Ronald

Ronald


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden