Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 30 - Zomer in Zweden


’De winter heeft twee voordelen’, schreef ik mijn vrienden onlangs op Facebook. ‘Ten eerste ben je met het sneeuwblazen van de oprit veel sneller klaar dan met het maaien van 1.500 vierkante meter gras en ten tweede heb je in de winter geen muggen en knotten.’ Terwijl ik dit schreef, had ik er al bijna spijt van. Want eigenlijk geniet ik iedere dag van de onmetelijke luxe dat we zo’n prachtige tuin om ons vrijstaande huis met garage en oprit hebben! En dat je dan elke anderhalve week een uurtje of twee tussen de muggen en knotten mag doorbrengen hoort erbij. Wie heeft dat nou in Nederland?

Laten we vooral één ding voorop stellen: er zijn genoeg anti-muggen-en-knotten-sprays, gels, rollers, gloeispiralen enzovoorts. En die werken normaal gesproken buitengewoon goed, vooral de producten die je hier ter plaatse koopt. Maar dan moet je ze wel gebruiken.
Natuurlijk is het heerlijk om in korte broek zonder shirt op blote voeten door de tuin te banjeren. Of even lekker met de hond een eind door het bos en gras te rennen. Tja, als je je dan niet beschermt moet je het ook niet gek vinden dat je in korte tijd een berg bulten en een hoop jeuk rijker bent.

Die muggen, die kennen we allemaal. Nog erger vind ik de knotten. Hele kleine mugjes in feite, maar zeeeeeeer effectief… Als je ze door de lucht ziet dansen, denk je daar eigenlijk helemaal niets bij. Totdat ze massaal tot de aanval overgaan. Dan blijkt dat die superkleine beestjes je enorm te pakken kunnen nemen! De steken, of zijn het beten? van de knotten zijn irritanter dan die van de muggen.
Dat hoort er nu eenmaal bij in de zomer. Zo rond midzomer en in juli zijn ze ’s avonds het meest actief. Vanaf een uur of negen ‘s avonds moet je rekening houden met die kleine krengetjes. Maar doe je dat, dan is er echt weinig aan de hand eigenlijk.

Zo kort na het wereldkampioenschap voetbal in eh, waar was het ook weer, o ja, Zuid-Afrika, kwam die andere ‘zwerm’ aan: de toeristen. En dan met name: de Nederlandse toeristen. We hebben het idee dat dit jaar een aantal mensen de hitte ‘op het continent’, zoals men hier centraal-Europa noemt, heeft willen ontvluchten en naar Scandinavië is gereisd, waar het (land-)klimaat door de lage luchtvochtigheid een stuk aangenamer is.

Ahhh, heerlijk, zomer. Tenzij je nog iets ‘wilt’ in Zweden. Gaat bijvoorbeeld een koeling kapot, ehhh, ja meneer, iedereen is met vakantie. In augustus kan ik iemand langs sturen. Halloo, wanneer zullen de meeste koelkasten kapot gaan? In de winter of in de zomer? Nou ja, al zou het met kerst zijn, dan is Zweden ook algeheel gesloten wegens vakantie.
Maar bij dit koelbedrijf werd tenminste de telefoon nog beantwoordt. Een brief van de belastingdienst. Toch maar even de boekhouder bellen. Ik kom in Göteborg terecht. Nee, ons kantoor in Karlstad is volledig gesloten. Het is immers vakantie! En dan hebben we het nog niet over talloze afdelingen in ziekenhuizen.

Eén van de meest opvallende zaken deze zomer: de curry. Speciaal voor de Nederlandse gasten hebben wij mayonaise. En niet de doorsnee Zweedse zure mayo, maar een lekkere ‘Nederlander-proof-mayo’.
Want feit is feit, Nederlanders zijn wat ons betreft kampioen patat-eten. Meestal met het excuus: we eten het hele jaar door al zoveel gekookte aardappels, als we dan een keer uit eten, nemen we graag patat. Patat niet alleen bij de eland, maar zelfs bij de zalm. Iets wat de kok eigenlijk in het begin wilde weigeren te maken.
Maar terug naar de curry. Wij kennen curry als een kruidenmenging. En keken een beetje vreemd op toen een Nederlands jongetje naar curry vroeg. Maar goed, wil jij curry, krijg je curry. Waarop de jongen ons weer bijzonder vreemd aankeek.
Sindsdien weten we dat ‘jullie’ curry een soort ketchup is, maar dan anders. En het schijnt nogal populair te zijn in Nederland, want sindsdien is er vaker om curry gevraagd. Net zoals de ijsthee, maar die hebben we inmiddels ook. Totdat een meisje vroeg welke soorten ijsthee we hebben. Haar moeder verklaarde dat je ijsthee ook ‘met prik’ hebt. Het moet niet gekker worden! O, en overigens, Fristi hebben we in Zweden echt niet.

Laat dan de afwezigheid van vocht in de lucht het klimaat hier zo aangenaam maken, ’s zomers én ’s winters, de Zweden hebben andere wensen als het op hun vakantieplek aankomt. Er is zelfs sprake van een ‘trendbreuk’, jubelt de Zweedse KPN, Telia. Was het twee jaar geleden nog zo dat mensen gestresst raakten als ze constant bereikbaar waren, nu staat de aanwezigheid van een mobiel netwerk op nummer 1 als het om eisen voor de vakantieplek gaat. Met ruime voorsprong voor warm water en een spoeltoilet. Dat meldt een betrouwbare Zweedse krant.
Mensen raken gestresst als ze geen bereik met een mobiel netwerk hebben. Wat deze omgeving betreft kunnen mensen redelijk stressvrij vakantie vieren; hier heeft diezelfde Telia goed bereik. Alleen de snelheid van mobiel internet kan hier nog enige stress opleveren, maar is ruim voldoende om je mails te lezen, tv (zolang niet in high definition) te kijken (tenzij ’regio-beperkingen’ je weer stress opleveren) en je vrienden en bekenden via Faceboek en dergelijke op de hoogte te houden.

Oh en overigens, u raadt het al, van mijn Zweedse rijbewijs, aangevraagd in december, nog steeds geen spoor.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


na onze eerste vakantie Zweden heb ik ook eens een recept van internet geplukt. daar stond in dat ik yoghurt moest gebruiken voor de saus.aangezien ik totaal niet kan koken heb ik braaf de instucties opgevolgd.Het einresultaat zag er niet uit maar het smaakte supergoed.

christine
sorry, ik zet een reactie onder week 9 en hij komt onder week 30! wil ik nog wel even op deze reageren: Als je gaat camperen moet je echt een anti-knottenhor mee nemen want ze kruipen gewoon door je gewone hor! wij hebben bij de loppis vitrage gekocht en over onze bestaande hor vastgemaakt. werkte zeer goed. Verder vind ik je collums erg leuk.

christine


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden