Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

week 38 - Verkiezingen en water


Stop met zuipen en ga aan het werk. Dat zei de Zweedse minister van financiën (begin 40, staartje, oorbel) een paar weken geleden. Ik vond de uitspraak vrij opmerkelijk gezien we heel kort voor de verkiezingen stonden. En toch is de partij van deze Anders Borg, de Moderaterna, de grote winnaar van de verkiezingen geworden. Naar het schijnt overigens vooral dankzij zijn collega, staatsminister Fredrik Reinfeldt. De socialistische partij heeft de afgelopen eeuw nog niet zo’n slecht resultaat behaald als deze 19e september. En Zweden’s eigen PVV, de Sverigedemokraterna, is nu ook in het parlement belandt. Met 20 zetels (van de 349). Ruim 82 procent van de Zweden bracht een stem uit.

Twee keer mocht ik, tot nog toe, al stemmen dit jaar. Eerst voor de Nederlandse Tweede Kamer, nu voor de Zweedse gemeenteraad en de provincie. Een raar systeem. Ik heb dan wel een Nederlandse pas, maar blijf absoluut niet op de hoogte van wat er in Nederland allemaal speelt. Toch mag ik daar stemmen. Het stemmen in Zweden gaat net iets anders. Een paar weken voor de verkiezingen komen, met de wekelijkse aanbiedingen van de supermarkten en telefoonaanbieders, ook de folders van de politieke partijen in de brievenbus. Met een stembriefje. Hier hebben we niet één bureaugrote lijst zoals in Nederland, maar elke partij heeft z’n eigen stembriefje met de kandidaten. En gelukkig is het aantal partijen beperkt. Voor de duidelijkheid zijn de briefjes geel (Rijksdag), blauw (provincie) en wit (gemeente). Vanaf 1 september kon al op verschillende plaatsen worden gestemd, de echte verkiezingsdag was zondag 19 september. Wat vonden de Zweden belangrijk bij deze verkiezingen? Dat lijkt niet anders dan in Nederland: de economie, werk, gezondheidszorg, onderwijs en milieu.

Als je het stembureau binnenkomt staan daar uiteraard ook drie bakken met briefjes voor alle partijen. Als je niet meteen wilt prijsgeven welke partij je stemt, neem je van elke partij een stembriefje mee. De mevrouw van het stembureau gaf me twee enveloppen mee naar het tafeltje met groen gordijntje eromheen. Een gewone balpen lag daar. Geen rood potlood. Na het aankruisen van een naam moest het briefje in de envelop en ging ik terug naar de tafel met de stembussen. Fout: de envelop moest dicht. Maar als ik niet wilde likken, lag daar op tafel ook een lijmstift. De mevrouw vroeg of ik inderdaad maar één briefje in de envelop had zitten. Vervolgens werd het speciale gaatje onderin de envelop gecontroleerd: één blauw en één wit. Geen geel. Dat klopte, dus vervolgens gingen de enveloppen in de betreffende stembus.

Zondagavond om 20.00 uur begon het stemmen tellen. Op internet werd de uitslag op de officiële verkiezingssite per minuut bijgehouden. Eerst werden de gele briefjes geteld, vervolgens de witte en tot slot de blauwe. Hoewel de huidige regeringsalliantie geen meerderheid behaalde, denk ik dat Zweden sneller een nieuwe regering heeft dan Nederland.

Dat tellen van de stemmen ging snel. Sneller dan de kok weer water had in zijn huis. Na de winter bleek zijn waterput niet meer in goede staat. We belden verschillende boorbedrijven voor een offerte voor een nieuwe waterput. Zoals wel vaker het geval is in deze omgeving konden we minder offertes vergelijken maar beter kijken wie wanneer beschikbaar was. Er bleef er één over. En absoluut niet de duurste overigens, maar dat was meer geluk. Met een nieuwe 72 meter diepe waterput dachten we dat we het lastigste achter de rug hadden. Hallo, we wonen hier nu vijf jaar, we hadden beter moeten weten. De pomp zou door de lokale loodgieter worden aangesloten, de lokale elektricien zou de laatste draadjes aan elkaar knopen. De put was klaar, maar de loodgieter niet te zien en ook niet bereikbaar.

Het werd bijna drie weken lang elke dag het antwoordapparaat inspreken en je begint toch weer te twijfelen. Het kan twee kanten op gaan: of hij is het zat en komt of hij is het zat en komt juist niet. Nou, gelukkig kwam hij toch afgelopen vrijdag. Maar ja, half vijf is half vijf, weekend is weekend. Inmiddels was de oude waterput natuurlijk helemaal afgekoppeld, dus moest de kok maar een paar keer per dag naar de rivier rennen met een emmertje voor water… Maandagmorgen kwam de loodgieter zowaar uit zichzelf aan en was binnen een half uur klaar. Had dat nou niet vrijdagmiddag nog even gekund, denk je dan. Maar nee.

Omdat we al een idee hadden hoe snel de communicatie loodgieter-elektricien zou gaan belden we zelf maar de elektricien. Ja, hij had zojuist gehoord dat er een klusje aan zat te komen. Gelukkig hebben we met deze man inmiddels redelijk goede afspraken dat als we zeggen dat het haast heeft, hij ook geen weken meer wacht. Met als gevolg dat terwijl ik dit schrijf hopelijk het water begint te stromen bij de kok thuis. En hoe hij zich verheugd op gewoon water uit de kraan, een douche met een draai van de knop, de wasmachine gewoon aanzetten, het doorspoelen van het toilet. Het is natuurlijk niet zeker dat alles vandaag al lukt. Geen garanties. Telefoontje: hij krijgt het niet af vandaag. Nästa vecka, kanske, volgende week, misschien?!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Inderdaad lastig zoeken naar een goed restaurant. Helemaal als je in september komt. De 'kantine's' met PIZZA-KEBAB-SALAD op de gevel zie je genoeg. In Hagfors is een zeer goed restaurant. Omdat wij daar de enigen waren maakte de kok op verzoek van ons wat traditioneel Zweeds; een soort grote platte köttbullar en aardappelpannenkoek met spek.

vakantietipszweden.nl
week 30: De ICA had anti muggenmelk dispenser met hervulbare patronen. Zou goed werken. Half augustus was die bij de ICA Hagfors al uitverkocht. Wanneer komen ze weer, meneer ICA? Niet meer in dit seizoen, maar we hebben hier nog wel de patronen meneer!

vakantietipszweden.nl


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden