Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 45 - Winterkriebels


Heerlijk! Sneeuw! De herfst duurt maar kort hier in midden-Zweden. Maar de herfst is wel prachtig. Ondanks dat de temperatuur in september/oktober snel daalt naar onder nul ’s nachts tot de hele dag onder nul nu, eind oktober, is het weer geweldig. De zon staat wel laag, maar geeft een prachtige gouden gloed over de toch al fantastisch gekleurde bladeren aan de bomen. Dit jaar heeft het niet veel geregend, zodat we optimaal van de herfst konden genieten met een prachtige zon en strakblauwe lucht. De verschillende kleuren geel tot rood aan de bomen op de heuvels overal rond ons vervelen niet gauw om naar te kijken. En gelukkig zijn er heel veel bomen hier. De herfst is hier echter vrij kort. De winter neemt al snel de overhand. Gelukkig maar. Want de dagen worden in rap tempo korter. De zon laat zich volgens de kenners pas om 8 uur boven de horizon zien om om 17.40 uur weer te verdwijnen. Dat betekent dus dat het rond 7 uur licht wordt en om 18.30 donker is. Vandaag. Want de lengte van de dag wordt echt letterlijk per dag minder. Vorige week maandag reden we ’s morgens met de auto naar ons hotel-restaurant. Toen we de eerste heuvel op reden, zagen we de zon prachtig in het dal schijnen. En zagen we tevens de eerste sneeuw over bomen en velden en huizen met rokende schoorstenen liggen. Prachtig! Ineens waren ze daar weer: de winterkriebels. Nu is het goed, laat de herfst maar voorbij zijn, we zijn klaar voor de winter. Sneeuw! Veel! Nu!

We hadden het kunnen weten dat de sneeuw er weer aan zat te komen. De tweede oktoberweek is de traditionele elandjacht. Een week waarin iedereen die maar enigszins kan meedoet met de jacht, en waarin je dus niets anders hoeft te proberen voor elkaar te krijgen. Alles is dicht, niemand bereikbaar. Ja hallo, het is toch jachtweek?! Daar zijn de mensen mee opgegroeid, dat zit in het bloed. Als de staat de nieuwe quota bekendmaakt wordt gemord. Het aantal te schieten elanden vinden de jagers aan de lage kant, ‘want er zijn er zo veel’. En voor het zesde jaar in rij viel de eerste sneeuw tijdens juist die elandjachtweek.

Helaas bleef deze sneeuw niet liggen. Een volkswijsheid hier is dat de derde sneeuw blijft liggen. De eerste valt, de zon is nog te fel, de temperatuur nog niet laag genoeg, de sneeuw verdwijnt. Voor de tweede laag sneeuw geldt hetzelfde, maar de volgens de lokalo’s is de derde sneeuw blijvend voor dat seizoen. Alleen weet je natuurlijk niet precies wanneer die derde sneeuw valt. Ieder jaar is het dus weer puzzelen wanneer we de spijkerbanden precies onder de auto zetten. Te vroeg? Als het nog boven de 7 graden is, zijn winterbanden niet goed, slijten ze te snel. Te laat? Tja, dan kun je over de weg glibberen. Winterbanden móeten worden gebruikt tussen 1 december en 31 maart. Spijkerbanden mògen worden gebruikt tussen 1 oktober en 15 april.

Als het voor de veiligheid nodig is (sneeuw, ijs of bevroren weggedeeltes) mag je ook voor en na die data met al of niet bespijkerde winterbanden rijden. Gemeenten mogen echter straten afsluiten voor spijkerbanden. Dat heeft er weer mee te maken dat spijkerbanden wel veiliger zijn, maar in steden fijn stof van het wegdek schrapen en in de lucht gooien. En dat is weer een ander gezondheidsrisico. In Oslo en enkele andere Noorse steden moet je daarom een extra spijkerbandentoeslag betalen. In Zweden proberen ze de lucht in binnensteden te verbeteren door de gemeenten dus de mogelijkheid te geven alleen spijkervrije winterbanden toe te staan. In Stockholm gold afgelopen winter al een spijkerbandenverbod op een lange doorgaande straat naar het centrum. De politie reageerde echter al snel dat ze niet van plan waren al te veel agenten te laten controleren op spijkerbanden, omdat ze wel belangrijker dingen te doen hadden. Hetgeen door de politiek natuurlijk niet op prijs werd gesteld.

Wij hebben in ieder geval de ‘dubbdäck’, spikes, er weer onder. Helemaal klaar voor de komende winter! Heerlijk die sneeuw, die alles weer lekker licht maakt. Uitstekend om in de stemming te komen. Voor je het weet is het kerst, oudjaarsavond!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden