Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 3 - Leven in een ander land


Ahh wat heerlijk, het is winter! Midden-Zweden ziet er totaal anders uit dan in de zomer, maar is minstens zo mooi en aantrekkelijk. De heuvels, bomen, wegen en huizen gaan verscholen onder een prachtige dikke witte deken. Wat is de winter hier toch mooi! Ik kon me er niets bij voorstellen dat ik op onder meer Facebook nog voor de kerst las dat men het wel genoeg vond met de sneeuw in Nederland.

Ik dacht weer terug aan zes jaar geleden, onze laatste winter in Den Haag. Tja, sneeuw in Nederland heeft een andere betekenis dan sneeuw hier. Sneeuw in Nederland betekent vooral smurrie overal, treinen die niet rijden door vastzittende wissels, urenlang in de file staan omdat de wegen zo slecht begaanbaar zijn enzovoorts. Sneeuw hier is een sprookje, een droom maar dan werkelijkheid. Eerlijk is eerlijk, ik ben erg gelukkig met onze sneeuwblazer. Ik heb er geen probleem mee twee keer per dag een half uurtje buiten met de sneeuwblazer de oprit begaanbaar te maken. Het eerste jaar, toen we nog geen sneeuwruimer hadden en er dus met het handje geschept moest worden, was ik de sneeuw inderdaad wat sneller zat.

Afgelopen weken hebben we best veel jagers gehad voor de vogeljacht. Iedere avond weer was ik verbaasd van het enthousiasme van deze mensen. Jazeker ik snap hoe ze verrukt kunnen reageren over hoe mooi het hier is, maar leg mij als niet-jager nou eens uit wat er voor lol aan is om met –25 graden een hele dag door het bos te lopen? Oké, de jagers hadden allemaal elanden gezien, maar dat is niet bepaald iets exotisch hier. De wolfsjacht, die afgelopen zaterdag begon, levert overigens meer discussie op, niet alleen lokaal, regionaal en nationaal, zelfs tot in Europa.

In de meeste Europese landen moet het dit jaar beter worden. De economie trekt aan, aldus de media en politiek. Zweden ‘boomt’ zelfs. De groei van Zweden is groter dan die van alle eurolanden. In december was het aantal beschikbare banen recordhoog. Goed nieuws nu komend weekend de Scandinaviëdag, en in februari de algemene emigratiebeurs wordt gehouden. Daar had ik ook wel bij willen zijn! Al die enthousiaste mensen die wat anders willen en zich vol goede plannen en goede moed voorbereiden op een verhuizing naar het buitenland. Heel veel mensen hebben ons gezegd de stap ‘moedig’ te vinden. Maar voor ons was het niet meer dan een logische volgende stap. Een verhuizing van Coevorden naar Den Haag is ook best wel een grote stap. Alleen komt er bij een verhuizing over de landsgrenzen nog meer bij kijken. Hoe staat het met de ziektekostenverzekering, auto, belastingen, pensioen enzovoorts enzovoorts. Een goede voorbereiding en een reële toekomstverwachting zijn hartstikke belangrijk.

Zowel op de Scandinaviëdag als op de Emigratiebeurs presenteren zich veel gemeenten en bedrijven. Sommige gemeenten doen echt heel veel om mensen te helpen verhuizen en starten in het nieuwe land. Vergeet echter nooit dat er uiteindelijk maar één is die het waar moet maken: uzelf! Want wat heb ik bijvoorbeeld aan ons belastingvoordeel voor personeel voor ondernemingen op het platteland als ik amper aan personeel kan komen? Op het moment dat je denkt een goed team te hebben, gebeurt er wat en kun je opnieuw op zoek. We hadden een paar jonge koks uit Duitsland. Ze vermaakten zich hier prima, mooie omgeving, leuke gasten, maar uiteindelijk bleek de partnerkeuze hier zo beperkt dat ze toch verhuisden. Of dat je toch merkt dat hoe je ook je best doet, je voor de lokalo’s altijd een buitenlander met taal- en cultuurverschillen blijft. Nou hebben wij nog geluk. Na de zelfmoordactie middenin Stockholm en met oud en nieuw de aanhouding van Zweedse terroristen op weg naar een terreurdaad in Denemarken is terrorisme ineens een woord in Zweden en dat heeft absoluut uitwerking hoe de Zweden naar met name moslims kijken.

We hebben overigens sinds kerst een bioscoop in Ambjörby, zo’n twintig minuten zuidelijk van Sysslebäck! Nou ja, wij hoeven echt niet naar de bioscoop voor een filmpje, want eveneens rond kerst kregen we hier het nieuwste mobiele supersnelle 4G-net. Kunnen we zonder problemen films in superkwaliteit in de huiskamer op het scherm toveren. Zo bijzonder dat een vriendin die in een minder bevolkt gedeelte van het middenwesten in de VS woont ineens twittert wanneer zij nu eens de beschikking over 3G krijgt. Daar moet ze het mobiele netwerk zelf nog aanslingeren zeg maar. En dan lees ik in de krant dat betalen via het mobieltje al helemaal gemeengoed is in Kenia, waar wij nog met stapels kaarten rondlopen!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wat is de wereld toch klein, maar anderzijds vreemd verdeeld. De snelste techniek voorhanden in 'remote places' in Zweden, of zelfs Afrika, maar betaalbaar, gezond eten of levenskansen of democratie niet bereikbaar. Bedenk eens hoe anders dingen waren 20 jaar terug en probeer eens te voorspellen hoe dingen zullen zijn over 20 jaar van nu. Misschien is leven bij de dag wel het meest waardevolle dat je nu kunt doen. Petje af, Pieter & Co. Elke dag geluk kan jullie nooit meer afgenomen worden.

Eric Jan van Dorp


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden