Emigratieboek.nl - Blog van Stef Smulders - Italiaanse toestanden   
Zoek op deze site:
Blog van Stef Smulders - Italiaanse toestanden

ItaliŽ Unplugged


Als nieuwe columnist over het leven als expat in ItaliŽ zal ik hier regelmatig verslag doen van onze vroegere en huidige belevenissen in dit mooie land. Ik ben Stef Smulders, geboren in 1960, getrouwd met man Nico (jaargang 1951) en medebaasje van ons een jaar oude Italiaanse teefje Joia. Sinds 2008 wonen we in de mooie OltrepÚ Pavese, een groot maar onbekend wijnbouwgebied in Lombardije, 60 km ten zuiden van Milaan. We zijn hier in 2009 met ons B&B begonnen, onder de naam Villa I Due Padroni. Over het hoe en waarom van deze naam (niet moeilijk te raden) en de ontstaansgeschiedenis van ons bed-and-breakfast (het emigreren, de zoektocht naar een huis, het koopproces, de verbouwingsperiode) heb ik heel recent een boek geschreven, onder de titel Italiaanse Toestanden - Leven en overleven in ItaliŽ. Dus mocht je echt Šlles van ons willen weten ...

Het gebied waar wij wonen, ligt aan de overkant van de rivier de Po, vanuit het historische universiteitsstadje Pavia gezien tenminste. Aan de zuidkant van de rivier dus en men zegt wel dat het gebied, heel toepasselijk, de vorm van een druiventros heeft. Als een wig ligt het gebied ingeklemd tussen de provincie Alessandria van Piemonte en de provincie Piacenza van Emilia-Romagna. In de loop van de geschiedenis is de OltrepÚ nogal eens gewisseld van 'eigenaar' en het heet in de oude volksmond ook nog wel ' Vecchio Piemonte', Oud Piemonte. Voor het overgrote deel is het gebied heuvelachtig, naar het zuiden toe, aan de grens met LiguriŽ, is het zelfs bergachtig te noemen, waar hoogtes van 1500 m en meer bereikt worden. Van noord naar zuid doorsnijden bergbeekjes door de verschillende dalen die zich gevormd hebben: Valle Staffora, Valle Coppa, Valle Scuropasso, Valle Versa.

Wijnbouw is de cultuur van de streek. De OltrepÚ is zelfs een van de grootste wijngebieden van heel ItaliŽ, hoewel het vrij onbekend is, niet alleen in het buitenland, maar ook in ItaliŽ zelf. De meeste wijn was en is traditiegetrouw voor eigen gebruik en voor de grote Milanese markt. Bovendien werden de druiven van de hier het meest verbouwde Pinot Nero aan producenten van spumantewijnen uit andere regio's verkocht. Men heeft altijd weinig gedaan aan zelfpromotie of aan publiciteit van het gebied. Het laatste decennium is er gelukkig verandering gaande door de opkomst van kleine kwaliteitsproducenten, die zich ook op de export richten. Het bijzonder van het gebied zijn de lokale mousserende wijnen, de vivace, frizzante en dus ook spumante champagnoise wijnen. De meest beroemde lokale wijn, de Bonarda is jong en fruitig, maar niet zoet, in tegenstelling tot de Lambrusco bijvoorbeeld. Een lokale, meer klassieke wijn is de Buttafuoco, waarvan de productie is beperkt tot een klein gebied in het noorden van de OltrepÚ. Maar ook van de Pinot Nero druif wordt ďgewoneĒ wijn gemaakt, zowel rood (vaak gerijpt op eiken) als rosť en wit. Een deel van de streek staat bekend om zijn Riesling wijn. Een typische zoete rode wijn van het gebied is de Sangue di Giuda. Er zijn meer dan honderd locale wijnproducenten bij wie de liefhebber zelfs onaangekondigd kan langsgaan om te proeven en een rondleiding te krijgen.

D oordat het toerisme zich hier nog nauwelijks heeft ontwikkeld, zul je als een van de weinige bezoekers uit het buitenland overal met verbazing en gastvrijheid worden ontvangen bij de vele restaurantjes en agriturismoís die de OltrepÚ rijk is. De mensen zijn enthousiast om† je van dienst te zijn en serveren je graag hun lokale traditionele gerechten die het gebied kent. Het eten dat wordt geserveerd is het voedsel dat Italianen willen eten, het moet mama kwaliteit hebben! De prijzen zijn belachelijk laag. Regionale gerechten zijn eenvoudig maar zeer effectief. Met behulp van de seizoensgebonden ingrediŽnten, zoals paddenstoelen en truffels en het vlees van konijnen, wilde zwijnen en dergelijke, worden heerlijke gerechten bereid. Een evenement om niet te missen is de typische zondagslunch, de pranzo di domenica waarin alle gangen van het Italiaanse menu (antipasti, primi, secondi, contorni, dolci) langskomen, soms zelfs twee keer.†Een dergelijke lunch duurt de hele middag en is een echt familiegebeuren waarbij alle generaties van jong tot oud in hun paasbest gekleed.

De OltrepÚ Pavese biedt rust en stilte† (tijdens een wandeling in de wijngaarden bijvoorbeeld) en deze is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, en de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier hun voorouders : druiven verbouwen is een werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste van de wijnboeren wonen hier al sinds de Middeleeuwen. We noemen het ItaliŽ dat je hier nog vindt dan ook zelf ItaliŽ Unplugged.

De OltrepÚ biedt naast de wijn, het eten en de rust ook prachtige vergezichten, middeleeuwse dorpjes en kastelen. Wat dat betreft doet dit gebied niet voor andere, toeristisch meer bekende gebieden van ItaliŽ onder. Als bezoeker kun je hier naar hartenlust wandelen (dwars door de wijngaarden), fietsen (mountainbiken) en mooie autoroutes maken. Tenslotte zijn ook een aantal interessante steden zoals Milaan, Parma en Genua niet ver weg en kan er met gemak van een dagje Middellandse Zee genoten worden (Portofino, Camogli).

In mijn bijdragen aan dit magazine zal ik in de loop van de tijd aandacht besteden aan de attracties van de OltrepÚ en aan het dagelijkse leven hier. Reacties op mijn columns zijn altijd zeer welkom!

Tot de volgende keer!

Stef Smulders

Villa I Due Padroni B&B

Montecalvo Versiggia (PV)

www.duepadroni.it

info@duepadroni.it


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op JordaniŽ


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk